Frågor och svar om isolering

Här har vi samlat ett urval av frågor vi fått från våra kunder genom åren. Om du inte hittar svar på det du undrar över bland dessa frågor och svar så är du välkommen att kontakta oss. Du hittar alla kontaktuppgifter och kontaktfomulär här.

Kostnader och besparingskalkyler

Vad kostar en kostnadskalkyl?

Vad kostar det om ni kommer ut och gör en kostnadskalkyl? Vi bor i eget hus i Knutby och skulle behöva isolera vinden.

Svar: Vi tar normalt inte betalt för att åka ut och titta på att göra en tilläggsisolering. Jag skulle i första hand föreslå att du kontaktar mig eller någon av våra säljare på 08-94 04 05 så vi får höra vad du har för typ av hus och vind och vad du har för isolering idag. Det brukar normalt räcka för att med hjälp av besparingsverktyget på vår hemsida göra en kalkyl. Skulle du sedan vilja ha vår hjälp att utföra din tilläggsisolering så gör vi, med utgångspunkt från din beskrivning, en bedömning på om vi behöver åka ut och besiktiga före eller om våra duktiga lösullstekniker kan lösa det när dom kommer på plats.

Permalink.

Offert på lösullsisolering?

Skulle vilja ha en offert på isolering av vind. 84 m². Nuvarande isolering: Kutterspån ca 10 cm och mineralull ca 10 cm.
Alt 1: Allt gammalt tas bort och man gör allt från början. Alt 2: Jag tar bort all gammal isolering och ni lägger dit ny.

Svar: Innan vi lämnar en offert skulle vi helst vilja veta lite mer om ditt hus. Detta för att ge dig de bästa råden som möjligt och välja rätt isoleringsmaterial till offerten. Exempelvis:

Hur gammalt är det? Vet du vilken typ av mineralull som ligger ovanpå kutterspånet. Vilken typ av fuktspärr har du mellan isoleringen och undertaket idag och om den är tät? Vad har du för typ av tak? Har du plats för mer än 200 mm isolering (för bättre isoleringseffekt)? Vilken typ av luftning har du på vinden (ex gavelventiler eller takfotsventilation)? osv. Jag skulle därför uppskatta om du hade tid att ringa 08-94 04 05 och tala med någon av våra säljare så lämnar vi en offert efter dina önskemål.

Permalink.

Hur mycket sparar man på en lösullsisolering?

Vi funderar på att isolera huset. Hur mycket sparar man på en lösullsisolering?
Svar: I normala fall är investeringen betald på 2 – 4 år, därefter sparar du pengar varje år i form av minskade uppvärmningskostnader. Klicka här för att göra din egen besparingskalkyl.

Permalink.

Isolera vind

Hur isolerar jag vinden med lösull?

Jag skulle behöva isolera min vind med lösull inför vintern. Nu har jag endast 1 dm spån som täcker vinden. Min fråga, hur går det till? Kan man be er spruta in, och göra resten själv, eller gör ni bara ’kompletta’ arbeten? Kommer ni och tittar på vinden för anbud eller skall man via mejl ange storlek på hus, konstruktion etc.

Svar: Du kan antingen göra det själv eller anlita oss att tilläggsisolera din vind.

Eftersom att det ligger spån idag så utgår jag ifrån att det är ett äldre hus. Om spånet är torrt och fritt från mögel, djurspillning eller andra skador så kan det gå bra att tilläggsisolera ovanpå. I annat fall måste man suga ut/ta bort det gamla spånet. Här kan det krävas en besiktning av någon av våra installatörer för att vara säker. Sedan kan du antingen göra jobbet själv eller anlita oss. Hur mycket du kan lägga på avgörs av ytan och konstruktionen.

Min rekommendation är därför att du ringer till oss och lämnar information om just dina förutsättningar så kan vi råda dig hur du går tillväga om du vill göra jobbet själv eller om du vill ha vår hjälp.

Permalink.

Skall jag suga ut kutterspånet på vinden?

Jag har ca 70 kvd vind med 20 cm kutterspån. Är läpligt att suga ut det? Den är ju isolereringsmässigt sämre och tar bara plats.

Svar: När det gäller gammal kutterspån/sågspån på vindsbjälklag så kan det många gånger vara en fördel att lämna kvar det innan du tilläggsisolerar. Det beror lite på hur väl fungerande fukttspärr du har i ditt vindsbjälklag. Dock måste spånet vara fritt från fukt, mögel eller skador från djur eller dylikt.  För att vara riktigt säker bör du ta hjälp med en besiktning av din vind av någon av våra säljare eller lösullstekniker.

Permalink.

Råd om isolering

Råd om isolering i gammalt hus?

Vi bor i ett stort (400 kvm) och gammalt hus från 1915. Huset är ett rappat trähus med insprutad isolering 1960. Isoleringen består av små ärtstora frigolit liknande kulor. Trots att vi har jordvärme förbrukar vi 45 000 kwh. Har ni några tips?

Svar: 45 000 kwh låter som en hög förbrukning för bara uppvärmning och hushållsel. Detta kan naturligtvis bero på den isoleringslösning du har. Under en kort period på 60-talet valde man i en del hus , som isolering, att spruta in de cellplastkulor du beskriver. Sedan dess har andra isoleringsmaterial utvecklats och idag finns det  betydligt mer energieffektiva material att tillgå. Vilket alternativ som är bäst för dig och hur mycket du sparar i energi, är svårt att svara på mail då detta kan variera beroende på din huskonstruktion. För att kunna ge dig de bästa råden behöver vi göra en besiktning på plats.

Jag skulle därför förslå att du mailar eller ringer till oss för  att boka en tid med någon av våra kunniga säljare eller lösullstekniker.

Permalink.

Tjänar man på att spruta in lösull på vinden?

Jag har fått rådet att låta någon spruta in lösull på vinden, det sägs spara el, mitt hus är byggt 1982 (Myresjö med källare) och jag funderar om det är någon vinst i detta?

Svar: När det gäller energibesparing så är tilläggsisolering av vinden en av de billigaste och mest lönsamma åtgärder man kan göra. Ca 35% av den uppvärmda luft du har i huset stiger upp genom vinden. Oftast är återbetalningstiden (räknat med dagens energipriser) bara två till tre år. Hur mycket just du kan spara beror på vad du har för isolering idag och hur mycket man kan lägga till. Det beror lite på hur din vind ser ut.

För att veta vad som är bäst i just ditt fall rekommenderar jag dig  att ta kontakt med någon av våra säljare  på 08-94 04 05 för att röna ut vilka alternativ som finns.

Permalink.

Fuktspärr på betongbjälklag vid isolering?

Jag undrar om man behöver fuktspärr på betongbjälklag om man isolerar med lösull!

Svar: Detta är en mycket bra fråga som kan variera från fall till fall. Det beror bl a på om bjälklaget är helt torrt när man lägger ut plasten eller inte. Strukturen i betongen kan påverka fuktspärrens funktion och noggrannhet när man lägger ut en eventuell fuktspärr är av yttersta vikt. Vårt råd är därför att du tar telefonkontakt med oss så att vi kan göra en korrekt bedömning av hur man kan göra i just ditt fall.

Permalink.

Kallt på vinter och varmt på sommaren

Vi bor på ett rad hus på 3 våningar, tredje våningen är kallt på vinter och varmt på sommaren så att det nästan är oanvändbart. Förra ägaren har byggt om den våningen. han har tagit bort vinden och har gjort det till ett rum med högt tak, Jag vet inte om det ombyggnaden orsakade felet eller han kanske tagit bort isoleringen …?? jag vet inte , bara vet att jag behöver veta varför det rummet är så kallt på vintern fast det är helt ok hos mina grannar , kan ni hjälpa oss och säga vad som är problemet? har ni kundbesök och felsökning och hur mycket kommer det att kosta oss?

Svar: Av din beskrivning verkar det som om  felet är otillräcklig isolering mot yttertaket eftersom det blir varmt på sommaren och kallt på vintern. För att veta exakt var felet ligger måste vi ha ritningar eller göra en undersökning på plats.

Ring och prata med någon av våra tekniker och gör upp om ett ev. platsbesök. För att ge kostnadsförslag behöver vi veta var du bor m m.

Permalink.

Har isoleringen någon funktion på sommaren?

Efter tilläggsisolering behåller man värmen och sparar energi men har isoleringen någon funktion på sommaren?
Svar: Absolut. Isoleringen gör att det även blir svalare inomhus på sommaren eftersom den även hindrar värmen från att komma in. Använd isolering av hög kvalité.

Permalink.

Skall vi ta bort spånet innan vi lägger lösullen?

Hej! Vi tänkte isolera med lösull i vårt gamla hus från 1948. Idag ligger det spån där. Bör vi ta bort det innan vi lägger på lösullen eller kan den ligga kvar?

Svar: Det går bra att tilläggsisolera ovanpå spånet under förutsättning att detta är torrt, rent och friskt.  I annat fall ska det tas bort. Om utrymmet för isolering är begränsat i höjdled av någon anledning bör det gamla spånet ersättas med lösull eftersom ett tjockare lager lösull ger en bättre isolering än kombinationen spån/lösull.

Tänk också på att i förväg ordna gångbryggor till de platser på vinden du vill nå efter isoleringen. Gångbryggorna skall vara lika höga eller högre än isoleringens översida. Gäller även sarg runt uppstigningslucka om vinden endast kan nås ”underifrån”. Kontrollera också att vinden är rätt ventilerad, t ex med Komplätt skivor för takfotsventilation.

Permalink.

Arbete och förberedelser

Hur lång tid tar det att isolera med lösull?

Svar: Själva isoleringsarbetet vid exempelvis 120 m² vind med 30 cm tjocklek tar cirka 3 timmar att utföra. I det flesta fall tillkommer någon form av förarbete innan själva isoleringen börjar. Vår checklista visar vad som behöver åtgärdas.

Permalink.

Material och leverantörer

Material från WarmFiber eller Paroc – är det någon skillnad?

Vad är skillnaden mellan WarmFiber och Paroc?
Svar: Paroc är en beprövad stenullsprodukt med mycket bra brandegenskaper. WarmFiber är däremot en cellulosaprodukt tillverkad av bland annat återvunna tidningar. Båda produkterna har mycket bra isoleringsegenskaper. Du kan läsa mer om de bägge produkterna här.

Permalink.

Isolera tak

Lösull eller mattor i snedtak?

Är det skillnad på lösull alternativt mattor i snedtak?
Svar: Nej, båda har samma värmevärde efter installation

Permalink.