Quick Rise – sprutisolering med Polyuretan

Sprayisolering med Polyuretan

Polyuretan är ett material som används närhelst utrymmet är begränsat men kravet på god isolering är högt. Polyuretan har oöverträffade isoleringsegenskaper med ett lambda-värde (λ) på ca 0,023. Dessutom är polyuretan – till skillnad från de flesta andra isoleringsmaterial – fuktavvisande.

Sprutisolering innebär isolering utan skarvar eller köldbryggor. Den går snabbt, kräver minimalt med förarbete, möglar inte, går att tvätta och är övermålningsbart.

Polyuretan är extra konkurrenskraftigt som isoleringsmaterial i fuktiga miljöer. Ett exempel är förvaring av rotfrukter och grönsaker. I den här typen av miljöer är luftfuktigheten ofta 99 %. Men eftersom polyuretan är fuktavvisande, kan vi skapa ett idealklimat för produkterna och samtidigt skydda byggnaden oavsett om stommen är gjord av sten, trä eller metall.

Ett annat exempel på användning är isoleringsbehovet under och mot mark, kalla golv och grunder. Även dåligt isolerade rörledningar får minimerade värmeförluster, snabbt och effektivt med ett mycket bra isoleringsvärde.

Quick Rise

Polyuretan kan även sprutas på flera olika vägg- och takkonstruktioner. En viktig gemensam nämnare är dock att råsponten bör ha god lufttillförsel. Du behöver ingen diffusionsplast (om isoleringen är 25 mm eller tjockare). Detta på grund av Polyuretanets täta cellstruktur.  Du får en vattenavvisande isolering som håller tätt. Du behöver inte heller någon luftspalt om taket är tätt och du kan måla direkt på isoleringen för önskat utseende.

Sprutisolering med Polyuretan passar i:

 • Lagerlokaler för livsmedel och andra produkter som kräver tempererad lagring
 • Sorteringshallar
 • Lantbruk (maskinhallar, lador, ladugårdar)
 • Produktionslokaler och industrier
 • Tankar och fartyg
 • Ishallar, sporthallar och badhus
 • Lokaler av betong, trä eller metall
 • Vind, källare och garage

Vi kallar vår sprutisolering med Polyuretan för Quick RiseKontakta oss för mer information, priser och bästa lösningen för dina behov av isolering.

Vad är Polyuretan?

Polyuretan, som ibland kallas uretan eller PUR, är ett material med närmast obegränsade användningsområden. Materialet karaktäriseras av låg vikt, styrka, stabilitet och oöverträffade isoleringsegenskaper.

Polyuretan är en tvåkomponentprodukt som består av polyol och isocyanat som blandas till det vi kallar för polyuretanskum. Polyolen är normalt en glykos eller ricinolja och isocyanaten är en råoljeprodukt.

Polyuretan har antingen öppna eller slutna celler vilket möjliggör ett stort antal användningsområden. Materialet finns nästan överallt och vi möter det varje dag, polyuretan bidrar med komfort, säkerhet och design i en mängd produkter. Styva isolerskum finns bland annat i prefabricerade byggelement, fjärrvärmekulvertar, husvagnar och kylskåp. Flexibla skum finns i sängmadrasser, kvalitetsmöbler och instrumentbrädor.

Elastomerer är en relativt ny väldigt slitstark polyuretanprodukt som inte expanderar och används flitigt in om bilindustrin och i olika packningar, tätningar och slangar,

Fogskum samt olika uretanlimmer är de polyuretanprodukter som man normalt förknippar med ordet polyuretan.

Vad är isocyanat och varför använder man det?

Isocyanat är en råoljeprodukt som tas ut i ett av stegen i raffinaderiets crackeranläggning. Diphenylmetan di-isocyanat (MDI) är den så kallade härdaren i den färdiga produkten

Viktigt att komma ihåg är att polyuretan är att alla isocyanater neutraliseras när polyolen och isocynaten blandas tillsammans och härdar.

Polyuretan karaktäriseras av: • Styrka och elasticitet. Polyuretanskum har en hög lastkapacitet och är samtidigt flexibelt. Produktens eftersökta egenskaper uppnår man genom justeringar itillverkningsprocessen.
 • Fysiologiskt neutralt polyuretanskum anses säkert ur en toxisk synvinkel.
  Polyuretanskum är resistent mot syra, alkaliska lösningar och fukt. Utöver detta bidrar dess struktur med slutna celler till att kompensera temperaturskillnader.
 • Polyuretanskum kan enkelt tvättas eller desinficeras.
 • Exceptionellt bra isoleringsförmåga och täthet, den termiska ledningsförmågan hos polyuretanskum är ca:0,020-0,025 W/mK.
 • Polyuretanskum är helt fri från CFC (freoner), tungmetaller och AZO-färger.

Alla våra polyuretansystem är testade beträffande bruksegenskaperna och har ett värmeledningstal, det så kallade ”lamdavärdet”, på normalt mellan 0,020 – 0,033 W/m C. 

Vi använder endast uretancellplast som är självslocknande enligt ASTM 1692, ISO 3582eller DIN 4102-B2 alt B3.

Vid arbete med polyuretan skall underlaget alltid vara torrt, fritt från fett/smuts samt minst + 15 C för en fullgod vidhäfftning.